Shin Umeda City och Floating Garden, Osaka Tisdag 29 mars

image image image image imageInnanvi på sena eftermiddagen kliver ombord på Shinkansen till Tokyo hinner vi med lite sight-seeing i närområdet. Vi promenerar till Shin Umeda City och Floating Garden i Umeda Sky Building, som ser ut som Osakas svar på Tiumfbågen i La Defense i Paris. Den här är dock högre och mer imponerande. På c våningen så finns en ”hängande” cirkelformad utsiktsplatform mellan de två tornen och man går utomhus runt plattformen med en vidunderlig utsikt över Osaka. Mellan de båda tornen åker man rulltrappa från 35e våningen upp och ned i diagonala glastuber och känner att man hänger fritt mellan tornen med marken långt nedanför.

image
Det är inte bara Fjällrvens Kånken som syns i gatuvimlet, visar det sig. IKEA-bussen susar förbi, föräldrar bär sina minsta i Baby-Björns bärsele, HM har en annons och butik i varje stort shoppingcenter.
Sinkansentågen mellan Osaka och Tokyo är som sagt ett under av punktlighet och på eftermiddagen går det dessutom ett 16-vagnarståg lite oftare än var 10onde minut. På tågen är det förbjudet att ha ringsignalen på på mobilen och få talar i telefonen. De som trots allt talar i telefon gör det tyst och diskret i utrymmet mellan vagnarna.
Väldigt få människor talar i sina mobiler på stan. Det anses som ofint och ohyfsat