Osaka, Japans tredje största stad. Månd 28 mars 2016

Shinkansen avverkade de 90 milen till Osaka på strax under 4 1/2 timme med ett antal stopp vid mellanliggande stationer. Snabba och punktliga tåg. Just punktligheten är en dygd SJ och Banverket borde lära av. Här vållar 23 sekunders försening svarta tidningsrubriker (en mindre överdrift av mig) medan knappt ingen lyfter på ögonbrynet hemma för 23 minuters försening.
Eftermiddagen tillbringade vi med att besöka den flera kilometer långa shoppinggatan Dotonbori och dess sidogator som kryllar av butiker och varuhus. Genom området skär Dontonborikanalen. Där kanalen korsar shoppinggatan finns en bro, Aiaubashi Bridge, och plats där man samlas och firar när basebollaget (stans?) vunnit, ungefär som Sergels Torg, men i livlighet och kommersiell reklam mer likt ett Time Square.

image
Långa köer ringlar sig till små matstånd där man serverar grillade bläckfiskbullar som tycks vara en lokal specialitet och favorit. Osaka är också känt för sina många bra restauranger och stan betraktas som ett gastronomiskt centrum.

image
Det finns säkert mycket att se i denna 11-miljonersstad, men i morgon skall vi åka till Tokyo och ha staden som bas för lite mer turistande, där vi också kommer att träffa Fredrik (sonen) och Minako.