Vulkanön Sakurajima, kamikazemuseum, Chirans samurajkvarter och sandbad i Ubuseki. 27 mars 2016

En kort färjefärd från Kagoshimas hamn för oss till vulkanön Sakurajima. Vulkanen hade sitt senaste stora utbrott 1914, men puffade till rejält i januari och spydde ut en rökpuff igår kväll. Den höll sig dock lugn när vi var på ön.

image
På ön odlar man också en särdeles stor rädisa, stor som en fotboll. Den är inte röd som våra rädisor och smakade inte heller som våra rädisor, men de serveras i små bitar och då alltid inlagda på något sätt.
Samuraiväldet avskaffades i Japan 1868, men några mil utanför Kagoshima finns en hel by, UNESCOs världsarv, som är en traditionell ”Samuraiby”, med de karaktäristiska husen och traditionella trädgårdarna. Mycket vackert och pittoreskt.

imageimage
Till Japans mörka historia hör Kamikaze-piloterna som under andra världskriget utförde självmordsuppdrag som gick till så att de flög plan fullastade mot mål som de störtade mot med plan och bomblast. För att försäkra sig om att piloterna inte smet från självmordsuppdraget, som inte alla utförde frivilligt, tankade man bara planen med så mycket bränsle att de kunde nå sitt (sjö)mål, men inte återvända till basen.

image
Dagen rundade vi av på en strand vid kuststaden Ibusuki med termiskt het sand där vi grävdes ner i sanden ca 10 minuter innan vi fick gå in och bada i hett källvatten. Utomordentligt behagligt och avslappnande för kropp och själ.

image