Shinkansen till Kagoshima och Sengan-en-trädgården. Lörd 26 mars 2016

Dryga 3 1/2 timme tillbringade vi på Shinkansen, expresståget från Kyoto till Kagoshima som är den sydligaste staden på Kyushu som är den tredje största och sydligaste av de fyra japanska huvudöarna.
Vi åker nästan direkt till Sengan-en som är en den oerhört vacker traditionell Japanskimagerimage image

trädgården som anlades 1658 som sommarresidens åt Shimazuklanen. Trädgården har utvidgats till sin nuvarande form år 1848 och den har en utsikt över viken och Sakurajima-vulkanen. Shimazuklanen regerade i området i nästan 700 år, under hela 29 generationer och när Japan i över 200 år var stängt för omvärlden var Kagoshima bland de första städerna i Japan med utländska kontakter och knutpunkt för landets handel med kineserna. Officiellt var Japan stängt för all kontakt med omvärlden under Tokugawa-styret (1603-1867). Ironiskt nog var det här som upproret mot shogunstyret började som markerade en ny era med mer moderna, västliga förebilder. Här hade Japan också sitt första möte med kristendomen när den spanska munken och missionären Francisco Xavier anlände år 1549 tillsammans med en portugisisk delegation.
”I Sengan-en har man anlagt en konstgjord sjö med stora, japanska karpar, en bambulund, ett vattenfall och en liten vattenränna där Shimazu-klanen älskade att hålla sina poesifester. En kopp sake sattes ut i vattenrännan och innan koppen glidit ned till deltagarna skulle de ha hunnit skriva en haikudikt. Haikudikten som konstform uppstod på 1600-talet och var en favoritsysselsättning bland den japanska eliten. Dikterna skulle skrivas efter en fast form med tre rader och sammanlagt 17 stavelser fördelade på 5-7-5” (ur Albatros resebroschyr)