Hiroshima. 25 mars 2016

Det är naturligtvis omöjligt att ta in omfattningen av skadegörelsen atombomben 1945 över Hiroshima ställde till. Fler än 100 000 tusen döda är ett så astronomisk tal att det blir ogripbart. När man på Atombombsmuseet ser en modell över staden och hur stora delar av den som helt pulveriserades, kan man ana vidden av förödelsen. Bomben exploderade på 600 meters höjd och spred en tryckvåg och ett eldklot av förstörelse över staden. Rakt under explosionen står skelettet av en av få byggnader somimageinte helt jämnades med marken, en fd mässhall, som idag bevarats som ett monument över förödelsen. Inga byggnader instaden är alltså äldre än 1945.
Sedan med tåg och båt till ön Miyajima med en av Japans mest berömda, fotograferade och älskade motiv – den ”svävande” röda torii-porten ute i strandkanten. Ön svämmas över av shinto och buddhist-tempel. Vi gick upp till ett av templen, Daishoin-templet som är huvudkvarter för Omurogrenen av buddismen. Vad det innebär i religiösa termer vet jag ej, men vägen upp till templet kantades av små Buddhastatyer i olika skepnader och fason som mest liknade våra trädgårdstomtar.image image

image imageDet svenska varumärke man ser mest av bland turister världen över är Fjällräven, representerat av ryggsäcken Kånken.