Kyoto – den gamla kejsarstaden. 22-24 mars 2016

Skärtorsdag 24 mars
Inga påskkärringar i sikte här i Kyoto trots att vi tog en cykeltur tunt i Arashiyamas utkanter bland risfälten och besökte Tenryu-ji-templet (Den helige Drakens tempel) som är ännu ett tempel på UNESCOs världsarvslista. Det är huvudtemplet för en speciell riktning av Zen-buddismen. Templet grundades 1339 av shogun Ashikaga Takauji till minne av kejsar Go-Daigo som dött i ett av de många inbördeskrigen som förde släkteneAshikaga till makten. Bakom huvudtemplet finns en fantastik trädgård som sägsimageha fått sin form redan på 1300-talet och därmed lär vara Japans äldsta trädgård halvt omgiven av en bambuskog. Så dagens bilder blir kommer från parken med dess många vackra blommor och buskar.

image image

image image image

image image image image

Onsdag 23 mars
Nara i Kyotos utkant var säte för kejsaren mellan 710-790. Dagens första anhalt var just Nara med dess tempelpark med flera Shintu-shrine och Buddisttempel. En del av gångarna och de många trapporna i parken är kantade av lyktor i sten som måste varit en imponerande syn när det brändes ljus eller olja i dom under mörka kvällar. Där finns världens största(?) träbyggnad. Oavsett om det är världens största träbyggnad eller inte är, det ett relät stort buddhisttempel. I parken sprang också hundratals mer eller mindre tama rådjur (varningsskyltar fanns), som liksom räven anses vara heliga djur.

image image image
Nijo-borgen Överbefälhavaren i kejsartidens Japan var shogunen som under längre perioder av landets historia var han den mäktigaste mannen i landet. Kejsarens roll var mer av symbolisk karaktär. År 1603 uppförde den dominerande shogunsläkten Tokugawa Nijo-borgen som också har en vacker park att njuta av.

image image
Avslutningsvis besökte vi Guldpaviljongen som ursprungligen uppfördes för ca 500 år sedan. Storslaget alltihop.

image

Tisdag 22
Från Tokyo med Sinkansen, the Bullet som är ett av Japans berömda snabbtåg som går och ankommer i tid. 20 sekunder sent är en märkbar försening. Något för Banverket och SJ att ta efter. Vi ankommer dock till Kyoto på utsatt tid.

image
Mitt emot stationen ligger det magnifika Shintotempel Fushimi Inaritaisha med pelargångar av trä som kantar stigen upp på berget två kilometer bort. Templet började byggas på 1600-talet och brer ut sig över hela bergssluttningen med mindre tempelbyggnader.
Staden Kyoto var huvudstad i japan från 600-talet till 1800-talet, vilket låter som något av ett rekord för en huvudstad.
Från hotellet gick vi en sväng i Nishiki-marknad som är några kvarter täckt gågata där allsköns japanska mat kan köpas: frukt och grönt till fisk, kött, pickles och snacks. Matbutikerna finns framför allt på en gata medan det på övriga gator finns butiker som säljer alla andra slags varor.

image
I Kyotos finns också de berömda Gionkvarter. Där finns stämningsfulla matställen bredvid de traditionella, diskreta tehusen där stadens geishor arbetar. Att bli geisha kräver gem års utbildning och det finns egentligen inte så många riktiga geishor på tehusen. Däremot kryllar staden av unga flickor som klär,sig i en geishaliknande klädsel, men saknar originalets finess. Den sortens klädsel tycks ha blivit lite av ett mode ungefär som studentkläderna i Sverige.image

och så god matimage

PS. Att gå på toa i Japan kräver en kurs på Teknis. Toan är utrustad med elektronik för sitsvärme, spolning både uppåt och nedåt i olika styrka samt en Stand By-knapp??? Tryck inte fel. Läs på innan DS

image