Tokyo sight seeing 19-21/3 2016

Lördag
Det är lördag morgon och vi landar i Tokyo. Trötta och med alltför lite sömn i kroppen tar vi osss an lite enklare sight seeing under dagen. Sova får vi göra till kvällen.
Vi börjar med den berömda Meiji-jingu som är stadens största Shintotempel. Shintoreligionrn har sitt ursprung i Japan, men här finns också starka buddistiska influenser och religionerna existerar sida vid sida. I parken med teplet har också sponsorerna fått breda ut sig och visa tunnor med olika sakebrännvin. Templet ligger vid Harajuku Station dit vi åkte tunnelbana.
Efter den andliga spisen går vi till Tokyos svar på Carnaby Street, London och Gamla Brogatan i Stockholm på slutet av 60-talet. En lten trång modegata packad med ungdomar som bara föntershoppar eller kanske visar upp sig i någon modern outfit. Som dinosaurier tar vi oss fram i trängseln, men tar oss snart mot tunnelbanan.
Next stop: Shibuya-crossing är hunden Hashiko står staty (nu uppkläd omgiven av reklamskyltar). Enligt myten mötte hunden varje dag in husse, en professor, efter jobbet. När husse dog 1925 fortsatte hunden att komma varje dag tills den avled 10 år senare.
Shibuya-crossing säjs också vara vardens tätast trafikerade vägkorsning där bilar och fotgängare i 1000-tal tar sig genom korsningen på väldisciplinerat Japanskt vis – en attraktion i sig.
Cyklister får cykla på trotoarerna, givetvis mycket lugnt och respektfullt. Inte som hemma. Man bötfäller också syndande cyklister och får du tre böter så tvingas du gå en kurs i trafikvett (!) Här något Stockholms trafikborgarråd, Daniel Hellden kan ta efter!

image

image

Söndag
En prövning i trafikköerna till och från Hakone Nationalpark. Mitt i parken finns en kratersjö, Ashisjön, och från ena stranden går en linbana till en bergstopp på Komagatake-berget ca 1600 m/öh med fin utsikt över nejden. Trots lite regn och dimma förstår man att Tokyoborna tar sig ut i denna lummiga grönska som nationalparken erbjuder.

image

Måndag

Tunnelbana igen till Ginza som är ett fashionabelt shoppingstråk, som 5th Aveny i New York. Inget shoppande tack och lov utan vi gick till Tokyo International Forum som är ett konferenscenter men framför allt en magnifik arkitektonisk skapelse i stål och glas med djärv design som skulle ge Stockholms byggnadsnämnd och skönhetsråd skrämselhicka. Ett mästerverk.
Via Hibaya park, där enstaka körsbärsträd redan blommar gick vi till Imperial Palace Outer Garden där den japanske kejsaren bor helt avskild och utan kontakt med menigheten. Före augusti 1945 ansågs kejsaren vara gud, men fick efter att Japan kapitulerat, skriva ett tal till folket och förklara att han faktiskt inte var någon guddom. Kanske en av de största nederlagen i nationens historia, men kanske ett som bäddat för det moderna Japan.
På kvällen åt vi middag med yngste sonen Fredrik och Minako, som numer båda arbetar och bor i staden(ett par år).

image image image