Torsd 1 okt. I 430 knyck genom Shanghai på nationaldagen.

Sista dagen i Kina passar vi på att testa Shanghais tunnelbana som lär vara världens längsta. Snyggt, rent, toppenmodernt. Målet är stationen där vi kan växla till Maglev-tåget, som går från city till flygplatsen. Tåget, som är det enda i sitt slag i världen, har inga hjul utan svävar ovanför rälsen med hjälp av magneter. Topphastigheten är 431 km/tim och tillryggalägger tre mil på 8 minuter, mer än dubbelt så fort som Arlanda express. En resa för tågnördar.
En bit från hotellet ligger ett område som heter The Cool Docks, som är en del ombyggda lagerlokalen, med butiker och restauranger. Det är mysigt men litet, men har potential att utvecklas till något riktigt trendigt i framtiden.
Gamla stan med sin ursprungsbebyggelse, trånga gränder med hantverkare och småverkstäder, gatorna fulla med butiker och shoppare. För här tycks Shanghaiborna utöva sin favoritsport, shopping, på nationaldagen. Ute i vimlet ser man mycket lite eller inget av nationaldagen alls.
Kvällens rundvandring på Nankinggatan, som är stans stora gå- och shoppinggata, med alla de välkända varumärkena och en del för oss okända, bekräftar bara bilder av att (ögon)shopping är en ”nationalsport”. En sak som skiljer folkmassan som strömmar fram här, mot en svensk dito, en festivalvecka i tex Stockholm, är att den Kinesiska publiken är spik nykter och att inte ett öltält är i sikte så långt ögat kan nå. Ändå finns festivalstämningen där och folk verkar trivas.
Snipp snap snut, så var även denna resa slut.
image
image
image
image