Månd 28 sept. Wuzhen och Suzhou

På vägen mot Suzhou stannar vi till i Wuzhen som är en liten traditionell stad genomkorsad av kanaler som man fraktade och fraktar alla förnödenheter på. Som ett Minivenedig men med låg bebyggelse. Staden har inte mer 12000 fastboende och de resterande 50000 är folk från Shanghai och andra städer som köpt lägenheter som fritidsboende. Den gamla stadskärnan rymmer idag ganska få fastboende och de flesta byggnaderna har förvandlats till souvenirshoppar och restauranger samt en och annan hantverksbod. Dock charmigt. Kanalerna i staden står i förbindelse med andra kanaler och den sk Kejsarkanalen som sträcker sig nästan fram till Peking. Det här var en gån livsviktiga transportleder i Mittens rike.
Bonus här var en uppvisning av en kille som klättrade upp i en 10 meter hög bambustång. Stången böjde sig i sina smalare del ut över kanalen och där gjorde killen diverse akrobatiska konster. Såg livsfarligt ut.
Framme i Suzhou hann vi med en kort sightseeing i cykelrickshaw in i de äldre kvarteren och en liten promenad i en park där folk (spontan)dansade pardans och solo till musik från ett par högt uppskruvade högtalare. I andra hörn av parken sjöng och spelade små grupper och underhöll den som passerade. Inget man direkt ser i Tantolunden eller Humlegården.
Ett litet drama i en bankomat hann vi också uppleva. Vår kompis Larsan skulle ta ut pengar, så vi stegade in på Bank of Chinas pampiga kontor i Suzhou. Efter några misslyckade försök verkade det hela funka, med den lokala personalens hjälp. Kvitto på uttaget erhålls, kortet returneras och maskinen börjar räkna upp pengar. Då, botar bankomaten om och meddela r att ”vänta medan jag startar om”. Inga pengar, men ett kvitto på att ett uttag gjorts. Nu utbryter en del palaver när Larsan skall försöka kommunicera det inträffade till bakpersonalen, där bara en pratar engelska, men på en nivå som är strax under den vårt nioåriga barnbarn presterar. En timme senare, efter bla ett telefonsamtal till kortutställaren i Sverige, kan vi konstatera att en pengar först dragits, men sedan återbördats. Så tekniken fungerade och märkte att pengar aldrig lämnade bankomaten. Det var en timmes nagelbitare.
image

image

image

image