Söndag 27 sept. Buddhapark och månfest.

Detta är en gammal kulturstad som håller på att drunkna i det moderna och rika Kina. Helt klart är att Hangzhou är en rik och välmående stad, nästan av västeuropeiskt snitt så långt vi kan se. Här finns alla de dyra bilmärkena, alla de kända varumärkena, inklusive HM, Zara, McDonalds, KFC, Starbucks och människorna ser välnärda, friska och ”storstadsmässiga” ut, surfar på sina smartphones och underhåller sina barn med något spel på en ”padda”. Det lär vara så att det här ute vid kusten finns många välmående miljonstäder framför allt genom att man koncentrerat industrin till kustlandskapen medan inlandet, i det avseendet släpar efter. Visste jag inte att jag är i Hangzhou så skulle det lika gärna kunna vara Hongkong eller Singapore. Kulturstad. Ja här finns en gammal stadsbebyggelse som numer är lika spännande som att gå runt i Gamla Stan, Sthlm, en stor sjö omgiven av en promenadvänlig park som ett populärt rekreatzionsområde på söndagen. Hangzhou har också en stor Buddhapark där det finns ett åttiotal Buddhas inhuggna i klippväggarna, samt ett antal tempel med förgyllda jättebuddhas. Det märkligaste av templen innehöll 500 Buddhistiska helgon i olika poser. Det känns unerligt att se människorna i denna sekulära stat ge offergåvor och be i templen. Och det var inte några enstaka människor som bad utan ganska många. Kuriosa är att Marco Polo besökte Hangzhou på 1200–talet under sina resor i Kina. På ett teplantage i stadens utkant, fick vi lära oss allt om det gröna teets helande gåvor: det renar lever och njurar, bränner dåligt kolesterol, hjälper till med matsmältningen, förbättrar immunförsvaret, tar bort finnar och påsar under ögonen och ger dig slät och ungdomlig hy. Men det är skillnad på grönt te och grönt te. Bäst är det gröna te som plockas av toppskotten på tebusken under våren. Ju ljusare tebladen är desto bättre och då handlar det om färska gröna blad, inte torkade gröna teblad. De färska bladen kan man med fördel frysa så håller de kvar sina undergörande antioxidanter mycket längre än om de ligger kvar i teburken i rumsvärmen. Idag, då det är fullmåne, firar Kineserna också Måndagen. Man ägnar sig åt favoritsporten shopping och går ut med hela familjen och äter på restaurang, vilket gjorde att vi tom hade svårt att hitta en resturang i närheten av hotellet, med lediga bord. Men kvällen var varm och behaglig för en liten promenad. Till kvällen kommer hotellpersonalen och bjuder på speciella Månkakor, en liten stabbig honungsmuffins som vi sköljer ned med lite grönt te.
image
image
image
image