Fredag den 25 sept. På flodfärd och grottklättring.

imageDagen inledde vi med en båtfärd på floden Li. Det är en hisnande vacker natur, med de toppiga bergen som fond och floden som slingrar fram däremellan. När man viker runt en av flodkrökarna ser man framför sig samma motiv som pryder baksidan av 20-yuansedeln. Åtminstone påstår båtens skeppare det och likheten är stor, med en mindre avvikelse på ena kanten som kan vara konstnärens egen tolkning av vyn.
Området kring Yangshuo är fullt med stora kalkstensgrottor, närmare ett hundratal. Flera av dom är gigantiska och många är ännu outforskade. Vi passade på att besöka en av dessa, Silvergrottan, där vi som turister fick gå en dryga tvåkilometer lång slinga där stalaktiter som hänger från taket och stalagmit som står på marken kantade vägen genom mäktiga salar och trängre gångar. Välordnat och snyggt belyst. Den största grotta vi någonsin besökt.

Silvergrottan har fått sitt namn av en hel vägg med stalaktiter som i rätt belysning ser ut att vara gjord av silver. Har man besökt grottan kan man, enligt lokal folksägen vara säker på att vara ekonomiskt oberoende resten av livet. Så hoppas det stämmer.

imageStrax utanför grottöppningen stod också en grupp på tjugo eller fler meterhöga röda plast-Buddhor som om man tillbad den skulle bringa lycka och rikedom. Hmm. Det intressanta är att kineserna ofta talar om lycka och rikedom i samma andetag och mer eller mindre sätter likhetstecken mellan dom, medan vi i Sverige gärna hävdar det motsatta.