Tisdag 22 sept. Terrakottaarmen

Ja vad säger man. Hur kan man komma på iden att låta tillverka ca 6000 terrakottasoldater och hästar och ryttare i naturlig storlek, alla med individuella ansiktsdrag, som man skall begravas tillsammans med i en flera kvadratkilometer stor grav. Det var i alla fall vad den förste Qin kejsaren gjorde. Armen blev klar först efter hans död och dynastin blev inte så långvarig och fanns bara mellan 621-607 f.Kr. Men storartat och fantastiskt att se var det, the real thing. Inte minst den massverkan det ger när man ser alla rader av soldater.
Det Qindynastin också bidrog med till eftervärlden var att standardisera en mängd saker, tex de kinesiska skrivtecknen och mynten.
P1020363.JPG
Qin ersattes av Handynastin 206 f.Kr-220 e.Kr som det säkert kan sägas mycket om. Det enda jag omnämner här är att det var under den tiden man började kunna tillverka riktigt fina stengodspjäser av kaolin som sedan nådde sin höjdpunkt under Ming.
Fler bilder lägger jag till efter hemkomsten.