Lördag 19 sept. Den stora muren och kejsarens sommarpalats

imageI dikten är muren 10000 li lång, dvs ca 500 mil, men i verkligheten ca 350 mil vilket är imponerande nog. I en del böcker är muren hela 650 mil lång, men skillnaden lär bero på om man räknar alla förgreningar eller ej. De första delarna byggdes för ca 2000 år sedan, då mest som jordvallar och de mer murdelar som vi ser i turistbroschyrer och där vi idag i gassande solsken klättrade några hundra meter uppför ett berg, kom till först på 1600-talet. Då hade man vid Mingkejsarens hov debatterat i 20 år om man skulle försöka blidka mongolerna, som var hotet, med att öppna handelsförbindelser eller om man skulle försöka besegra dom militärt, en gång för alla. Kompromissen blev en mur. Det är i alla händelser ett gigantiskt och imponerande byggnadsverk, som trots sin storhet inte alls kan ses från rymden, en myt som spreds redan innan människan skjutit upp satelliter och astronauter i rymden.Kejsarens sommarpalats i norra delen av Peking är enorm parkanläggning med en stor sjö och ett myller av byggnader. Det var Mansju-kejsaren, som avlöste Mingdynastin i mitten av 1700-talet som började bygga palatsen och parken för att få lite svalka under de heta sommardagarna.
Den näst sista kejsaren änka som bodde stor del av året i palatset, lät bygga en 700 meter taktäckt gång av trä längs stranden på sjön så hon kunde promenera där i skydd för solen. Den täckta gången är fylld av bilder i taket, med illustrationer till känd kinesisk litteratur och måste väl vara ett av de längre konstverken i världen.
Den siste änkekejsaren bodde också här de sista åren av sitt liv i början på 1900-talet. Hon var den som undertecknade avtalet med upprorsmakarna mot kejsaren, som avslutade Kinas tid som kejsardöme och ledde till republik. Den siste kejsaren var vid den tiden, 1911, bara en liten parvel utan förmåga att fatta några, för staten Kina viktiga beslut. Den siste kejsaren levde sedan som en civilist bland andra till sent 1900-tal. Se gärna filmen ”Den siste kejsaren” som handlar om tiden för den första revolutionen då kejsardömet avskaffades, liksom om tiden för kommunisternas matövertagande 1949.
P1020130.JPG
Kvällen rundade vi av med några brottstycken ur olika Pekingoperor med sin säregna sång, dans och skådespel i fantasifull kostymering.

Bilder kommer när internet funkar bra, senast när vi är åter i Sverige.