Fredag 18 sept. Kommer till Peking

Efter en mer eller mindre sömnlös ”natt” landar vi i Peking kl 6.30 på morgonen. Klockan är då bara 00.30 i Sverige så dygnet är lite skruvat.
Så småningom, sniglar sig bussen i den täta morgontrafiken mot centrum och vägen är kantad av nya höga hus, kontor och bostäder, många i djärv arkitektur. Kan vara vilken storstad som helst.
Första anhalt är Himmelens Tempel som är en nästan 600 år gammal skapelse. Ett stort område, en park som sträcker sig några kilometer i syd-nordlig riktning, men stora torg och några mindre tempel, varav de två viktigaste byggda på konstgjorda plattformar i tre steg, med nio trappsteg till varje nivå. Nio är ett heligt tal.
Aldrig har jag sett så många människor med selfipinnar som fotar sig och sina kompisar i olika positioner. Bröllopsfotografering pågår också framför en av byggnaderna.
Senare ute på stan blir vi varse att trafiken inte är att leka med för gående. Grönt för fotgängarna vid reglerade övergångsställen, betyder bara att man måste se upp för bilar som skall svänga höger då de som svänger höger inte behöver bry sig om stoppsignalen. Dessutom finns här väldigt många elmopeder och cyklar, vilket är bra för miljön. Men elmopederna kommer ljudlöst och eftersom fotgängarna står längst ned på rangskalan, så gäller det att ha ögonen även i nacken.
image

image

image
Fler bilder när vi kommer hem.