Lördag den 3 nov 2012, i Pushkar

Pushkar är en liten stad runt en sjö. På ena sidan går en lokal variant av Västerlånggatan fylld med småbutiker och geschäft. Längs gatan driver ett myller av människor och kossor samt en och annan gris och kamel. Västerländska turister – en del övervintrade hippies som rökt på ordentligt och sett sina bästa dagar och en del yngre varianter i vardande, Indier som skall besöka något av stans många tempel blandad med lokalbefolkningen och en arme av professionella tiggare, gärna i skepnaden av en ’helig’ man. En av tiggarna som fick 10 Rupees tyckte han skulle ha 50… Grönsakshandlarna får hålla i sina varor när stans kossor lunkar fram och letar mat. Nere vid sjön finns badplatser där pilgrimerna skall svalka sig i det heliga vattnet. Pilgrimer som badar får inte fotograferas, men vi kan inte låta bli att visa bilden på ett av vykorten vi hittade i en bunt färdigfrankerade dito. En av er läsare av detta kommer att få kortet som en överraskning i brevlådan.
Folk är fattiga, men ändå spenderas, vad vi kan se, en förmögenhet på att underhålla helgedomar, beläten och på att köpa offergåvor som sedan konsumeras av apor, duvor och råttor. Beläten är ordet och dessutom ser de plastiga och kitchiga ut och är svåra att associera med kristna avbilder på helgon. En hindu skulle antagligen ha en motsvarande kommentar om de mer sparsmakade statyerna och bilderna i våra kyrkor.
En av gatorna skall få ny beläggning och man lägger på ett bärlager av grovsingel. Inga lastmaskiner som kör ut singlet, men kvinnor som bär ut fat för fat. Antagligen ett lokalt Fas 3-initiativ, eftersom vi på andra håll sett en maskinpark som inte står ett svenskt motorvägsbygge efter.

20121103-163453.jpg
Vykortet av badande pilgrimer som någon kanske får…

20121103-163733.jpg
En av de plastiga hindugudarna
och sist men inte minst en kvinnlig vägarbetare

20121103-164015.jpg