Onsdag 31 okt- torsdag 1 okt

Onsdagen den 31 oktober, på resa till Agra.
Vad är luftföroreningarna på Hornsgatan? Luften i Stockholms innerstads mest trafikerade gator är mer att likna vid ren fjälluft jämfört med det vi upplever här. I Delhi låg smoggen tung och solen tränger aldrig riktigt igenom diset. Under dagens färd mot Agra trodde vi att vi skulle få uppleva den rena lantluften, men tji. Det var mer eller mindre av samma smogg hela vägen ner och Agra känns ännu mer trafikerad än Delhi.
Trafiken är tät. Bilar, lastbilar, motorcyklar, tuck-tucks, cyklar och rickshaw om vart annat, kryddat med fotgängare och en och annan kossa.
Frukost åt vi vid en vägkrog av det enklare slaget. En pitabrödliknande sak fylld med potatis, lök och koriander och te. Gott.
På vägen ett par imponerande monument över gången tid. Mest imponerade mogulkejsaren Akbars gravmonument Sikandra, i utkanten av Agra. En gigantisk anläggning . Mogulkejsarna var muslimer och härskade över den Indiska kontinenten som även inkluderade dagens Pakistan, Afghanistan, Bangladesh och Burma. Kejsarna var tydligen ganska toleranta med dåtidens mått och kanske även dagens mått och tillät alla andra religioner att blomstra vid sidan om islam.
Om vi nu tyckte att denna tomb var det mest imponerande monumentet under resan till Agra blev vi ännu mer imponerade av det stora fortet i Agra, en stad i staden med en 2,5 km lång mur, ungefär lika lång som runt Dubrovnik i Kroatien. I fortet fanns på 1500-talet den berömda diamanten Ko-i-Nor, som fanns kvar till fortet så långt senare erövrades. Diamanten dyker så småningom, helt magiskt upp i filmen Den Rosa Pantern där kommissarie Cloussou jagar en sentida tjuv av ädelstenen.
Fortet kryllade av apor som ser ut som en mindre variant av babianer och man tror att man är i en scen av Djungelboken.
I morgon bitti, vid soluppgången skall vi bli ännu mer imponerade av Tai Mahal (och sedan har vi 10 ställen till att bli imponerade av de närmaste dagarna i Rajastan: Puskhar, Udaipur, Jodhupur, Jaipur mm. Närmast efter Agra vi dock besöka Fatepursikri som var mogulkejsaren Akbars huvudstad samt en fågelpark. Det är ett späckat schema och det gäller att skriva några rader om dan för att inte glömma bort och blanda ihop all i en enda röra.
Hotellet i Agra är ett rätt normalt hotell, inget backpackerhotell. Standard som ett ordinärt Scandic men halva priset. Käket gott, men akta er för Indiskt vin. Spännande erfarenhet, men passade inte våra smaklökar.
Bilderna på Akbars tomb och fortet i Agra

Torsdagen den 1 november, Tai Mahal och kjesar Akbars huvudstad
Upp 6.30 och iväg så vi är på plats kl sju när solen stiger upp. Tai Mahal var ungefär så magiskt som man kan förvänta sig. Otroligt vacker i sin vita marmor och alla intrikata steninlägg som bildar olika mönster på olika ställen i fasaden. Inläggen är gjorda av olika halvädelstenar som carneol, lasuli lapis, jade mm. Vi var till en liten hantverkare som gjorde bord mm i vit marmor med samma typ av halvädelsteninlägg som man gjort i Tai Mahal. Det är bara gravmonumentet i mitten av anläggningen som är gjord av vit marmor. Flyglarna, en i vardera vädersträck är gjorda i en brun sten som alla de andra tomberna vi besökt.
Det var lite svårt att få bra foton eftersom smogen är så tät att när du kommer på lagom fotoavstånd så ser hela motivet lite beslöjat ut.
Vi känner oss lite som de där Amerikanska turisterna som avverkar åtta europeiska huvudstäder och midnattssolen på tre dagar när vi rusar in i kejsar Akbars gamla huvudstad med en magnifik moské och hans lika magnifika palats. Staden byggdes av Akbar som var barnlös efter att alla hans barn dött i späd ålder. Han hade konsulterat en spåman i trakten av Sikri Spåmannen spådde att han skulle få tre söner och eftersom han fick det så byggde han en ny huvudstad i Sikri som tog fjorton år att bygga men endast användes i fyra år.
Indien har fantastisk många praktbyggnader av historiskt intresse att visa upp och vi är inte färdiga… Är vi här 12 dagar så känns det nästan som en skyldighet att passa på att se så mycket vi kan. Slappa kan vi göra i Thailand, på Bali och några andra ställen.
För att smälta alla historiska intryck så avslutade vi dagen i ett naturreservat och fågelpark, Keoladeo National Park, maharadjans gamla jaktmarker. Mycket fåglar i det fria. Näktergalar, påfåglar, fasaner, papegojor, storkar i mängder och olika utföranden som häckade i träden tillsammans med hägrar och något som liknade skarvar med flera sorter. Därtill kom schakal, två sorters antiloper varav en sort stor som en mindre älg, och vildsvin. Någon tiger fanns dock inte i reservatet.

20121101-144753.jpg

20121101-144820.jpg

20121101-181730.jpg
Morgondagen blir mest en transportsträcka till Pushkar i Raiastan som är en viktig vallfartsort för Hinduer och som man som hindu helst skall besöka en gång i livet.